Ensiaskelkenkä: Miten valita oikeat kengät?

Ensiaskelkenka_Westend Mum

Ensiaskelkenkien ostaminen ei ole ihan yksinkertainen juttu, varsinkaan jos asiasta ei ole kokemusta. Osa neuvolan henkilökunnasta ohjeistaa vieläkin hankkimaan nilkkaa tiukasti tukevat, kohtuulliset pitkävarrelliset kengät. Jotkut myös kehottavat tarkistamaan, että pohja on tukevan kova.

Valloillaan on kuitenkin myös toisenlainen näkemys, jonka mukaan paljasjalkaisuus on kaikkein paras, mutta jos kerran kengät on oltava, on niiden oltava paljaan jalan tuntumaa tukevat. Tällä tarkoitetaan, että pohjan tulisi olla hyvinkin joustava, jotta jalka pääsee taipumaan luonnollisiin asentoihinsa.

Erilaisten ohjeiden viidakossa sitä sitten menee kauppaan, jossa tilanne ei välttämättä helpotu. Tarjontaa nimittäin on, mutta mitkä kengistä olisi hyvät?

Kun keskenään ristiriitaisia neuvoja tulee sieltä ja täältä, on pysähdyttävä miettimään asiaa maalaisjärjellä. Pieni nilkka on herkkä, joten se tarvitsee hiukan tukea, kuitenkaan nilkan liikeratoja häiritsemättä. Kengänpohjan tulisi olla sopivasti vahva, sillä paperipohjallisilla ei olisi kiva kävellä. Jalan luonnollinen taipuminen ja liikkumisen mahdollisuus ovat kaikkein tärkeimpiä seikkoja, joten pohjan ei tulisi olla liian paksu, vaan kohtuullisen ohut ja ennen kaikkea taipuisa.

Me päädyimme näihin Stockmannilta löytyneisiin Eccon kenkiin. Pidin kengissä siitä, että niissä on kaksi kiinnitysmekanismia: vetoketju sekä nauhat. Nauhoilla kengät saa sidottua juuri oikeaan istuvuuteen, mutta niiden kanssa venkslaaminen olisi arjessa hankalaa. Nyt nauhoja ei tarvitse kuin toisinaan tarkastaa, sillä sivun vetoketju mahdollistaa kengän pukemisen ja riisumisen. Myös kengän hengittävä materiaali tuntui hyvältä, jotta pieni jalka ei joudu hikoilemaan.

Koon kokeileminen olikin sitten hippasen hankalampaa. Mini kun oli sitä mieltä, ettei tässä nyt jaksa seisoskella pohjallisen päällä, vaan muualle olisi kivempi hilpasta.

Edes isommat lapset eivät yleensä osaa sanoa, jos kenkä puristaa. Lapsen kengän koko kannattaa siis mitata. Yksi keinoista on se, että kiskoo sisäpohjallisen irti (on muuten harmillista, ettei kaikissa kenkämalleissa voi sitä tehdä liimauksen takia) ja pyytää lasta seisomaan pohjallisen päälle koko painollaan. Tarkimman tuloksen tietysti saa, jos on kotona jo valmiiksi piirtänyt jalan muodon paperiin ja leikannut muotin irti.

Onnistuihan homma lopulta ja mini sai ensimmäiset oikeat poponsa! Ei muuten alkuun tykännyt yhtään… Ensin hän yritti kiskoa niitä pois, mutta lopulta hyväksyi kohtalonsa ja viipotti menemään. Vielä ei ole oikeat kelit näille kengille, joten totuttelemme niihin hetki kerrallaan sisätiloissa.

Mitä vinkkejä kenkien valintaan teiltä löytyy? Miten muuten, joko kevään kengät on hankittu?

Saatat pitää myös

8 kommenttia

  1. Kenkiä kevääseen ollaan kovasti hankittu, eikä pieniltä väittelyiltäkään olla vältytty (lapsen ja äidin välillä). Kun esikoinen oli pieni (lonkkavika) ohjeisti lääkäri juurikin Ecco -kenkien hankintaan, tukee nilkkaa ja pohja tukeva mutta tarpeeksi joustava. Ja, näitä ohjeita olen sitten yrittänyt noudattaa lasten kasvaessa.
    Nyt kun kenkiä on kevääksi hankittu, kuopus (4 vuotta) oli sitä mieltä että haluaa vikkuvat Salamat. Minulle se ei sopinut, pohjat kun kovat. Ja, nyt kengät onkin jo useampaan kertaan löytynyt roskiksesta (kuopuksen toimesta), hän ei tavallisia käytä. Keskimmäinen haluaisi pitää kengnnauhat auki, kaikilla muillakin, kukaan muukaan ei sido nauhoja jne. Niin, ja esikoinen on tyytyväinen kun kengillä on hyvä kävellä, kivun kun saa minimoitua lonkasta.
    Että valikoi siinä sitten kenkiä. No, meillä kyllä maksaja tekee lopullisen valinnan! 🙂

    1. Oikein nauratti kekseliäs pieni ihminen, joka kenkänsä roskiin heitti 🙂 Saat siis joka ilta dyykata roskiksen läpi, jotta eivät mene vahingossa jätteiden mukana ulos!

  2. Meidän isommille lapsille on toiminut hyvin se, että itse saavat valita kolmesta eri päällisin puolin sopivankokoista kengistä. Silloin he valitsevat ne kengät jotka heidän mielestä istuu parhaiten. Pikkuisella tämä ei kuitenkaan vielä toimi. Heh. Ensikengissä on minusta valinnan lisäksi on tärkeää muistaa myös jalan kasvamisen seuraamista.. ne pikkuiset jalat kasvavat niin nopeasti! <3 Me olemme hankkineet lenkkarit jo kevääksi, mutta kunnon goretexit pitäisi vielä löytää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *