Kevät Tulee – Kukat Kuosiin!

Kukkasieni_Westend Mum

On hyvin huvittavaa, että kaikista maailman ihmisistä juuri minä kirjoitan minkäänlaisia ohjeita, koskien mitään kasveihin liittyvää. Yrttini ja kukkani voivat aina vaikeasti. Kaktukseni kuivuvat.

Leikkokukkien kohdalla kuitenkin yllätän hippasella määrällä tietotaitoa. Osa on ihan niitä perinteisiä vinkkejä, jotka kaikki tietävät, mutta joukossa saattaa olla muutama uusikin.

Näperrän toisinaan kukka-asetelmia: maljakko-, kukkasieni- tai pöytäasetelmia. Laitan niistä muutaman vinkin, joiden avulla asetelmat onnistuvat ja ovat näyttäviä.

Maljakkoasetelma:

Monet kukat, erityisesti tulppaanit näin keväisin, eivät vaadi mitään asetelmaa. Yksi kauneimmista ”asetelmista” on tulppaanit vapaasti Aaltomaljakossa. Jos kuitenkin asetelma vaatii tiettyä loogista järjestelmää, esimerkiksi haluat oikealle punaista ja vasemmalle valkoista kukkaa, laita teippiä ristikoksi maljakon suulle. Teipin avulla saat rajattua maljakon haluamasi kokoisiksi lohkoiksi ja aseteltua kukat niihin. Maljakon tulee kuitenkin olla täysin kuiva, muuten teippi ei tartu sen pintaan.

Karsi kukista lehdet alhaalta, jotta ne eivät osu vedenpintaan. Vedessä lilluvat lehdet ruokkivat bakteereja ja vesi alkaa haista.

Ruusujen varteen kannattaa tehdä pitkä, viisto imupinta. Jos ne katkaistaan suoraan, ne eivät saa imettyä tarvitsemaansa määrää vettä.

Jos käytät tulppaaneja asetelmassa, leikkaa niiden varsi vähän muita lyhyemmäksi, sillä ne kasvavat nopeammin. Toinen vaihtoehto on pysäyttää tulppaanin kasvu. Se tapahtuu pistämällä nuppineulalla kukan varren läpi, aivan kukkaosan alle. Pisto estää tulppaania kasvamasta.

Yleensä asetelma rakennetaan niin, että kukat ryhmitellään kolmen kukan ryhmiin. Tämä on tietysti täysin rikottavissa oleva sääntö, joskus yksikin kukka keskellä kimppua näyttää mahtavalta.

Tarkista lopuksi, että kaikki varret varmasti yltävät veteen. On hyvä, jos ne menevät pohjaan asti, koska silloin vesi tietysti riittää pisimpään.

Lopputulosta voi myös tuunata lisää, esimerkiksi kietomalla satiininauhan maljakon ympärille, tuomaan lisää näyttävyyttä.

Pöytäasetelma:

Pöytäasetelman voi rakentaa nimensä mukaisesti suoraan pöydälle. Kannattaa leikata sellofaanista haluamansa muotoinen pala ja asettaa se pöydälle, niin mikään ei pääse naarmuttamaan pintaa. Sellofaanin saa piilotettua asettelemalla sen päälle koristekiviä tai -hiekkaa. Sellofaanista leikatun palan avulla saat myös helposti loihdittua esimerkiksi pyöreän muodon.

Asetelmissa ei edes aina tarvitse olla kukkia. Niihin voi käyttää (värjättyjä) oksia, erilaisia kristalleja, lehtiä, kauden hedelmiä (omenat ja appelsiinit näyttävät aina hyviltä asetelmissa) sekä marjoja.

Läpinäkyvä siima on hyvä idea silloin, jos asetelmaa haluaa kasvattaa korkeudella. Kukkaosan voi laittaa roikkumaan siiman varassa asetelman päälle, jos yläpuolella on jotain minne sen saa kiinni. Kaukaa katsottaessa näyttää siltä, että kukka leijuisi koko komeuden päällä.

Asetelma käyttäen kukkasientä (pääkuva):

Leikkaa ensin oikeankokoinen pala kukkasienestä, kastele se upottamalla astiaan (älä paina, vaan annan vajota itse, jottei sisälle jää ilmakuplia) ja aseta haluamaasi astiaan. Sieneen on helppo asetella kukkia haluamiinsa kohtiin.

Mikäli kukka on haurasvartinen, eikä sovellu niin vain työnnettäväksi sieneen, voi apuna käyttää niitä putkiloita, jotka on suurten, yksittäin myytävien ruusujen varressa. Koska muut kukat saavat imettyä vetensä sienestä, muista laittaa putkiloon vettä.

Ohut muotoasetelma (esimerkiksi häissä sydän seinälle):

Leikkaa ensin pahvista haluamasi muoto. Krysanteemi on sitkeä kukka, joka soveltuu liimattavaksi. Leikkaa kukan kukkaosa irti ja sulje sen kanta kastamalla liimaan. Tämän jälkeen liimaa kukka kartonkiin. Vuoraa koko kartonki kukilla niin, ettei se enää näy takaa. Myös kukkasieniä tehdään erimallisia, joten sydämet, ympyrät yms. peruskuviot löytyvät myös niistäkin.

Oletteko te viherpeukaloita vai jätättekö ko. hommat suosiolla muille?

 

Few facts about Flowers

I do not have any kind of green finger, even my cactus dried. Still I do have a little bit knowledge about flowers (which you do not have to grow and / or keep in good shape).

If you want to make a flower arrangement you can make sections to the vase by using the tape. Make sure that the vase is dry so that the tape sticks to it.

Do not let the leafs touch the water, that creates bacteria and the water starts to smell.

Tulips have a habit of growing their stems fast. You can stop that by piercing them with a pin just under the flower.

Beautiful flower arrangement can contain not only flowers but also seasonal fruits. The arrangements can also grow higher by placing a flower in the transparent line and hang it above the arrangement.

You can easily make great looking arrangement by using flower oasis. Just place it in the water and let it absorb itself into full of water and then start adding the flowers on it.

How about you, do you have a green finger?

Saatat pitää myös

6 kommenttia

    1. Joskus se yksinkertainen on kauneinta! Ei upeat ruusut ja tulppaanit aina mitään seuraksi kaipaakaan 🙂

    1. Joo, ei minullekaan tulisi mieleenkään väsätä kimppua itse, tyyliin 50 vee lahjaksi. Teen sellaisia asetelmia, jotka ovat kauniita sii-nä. Ei saa koskea, liikuttaa, eikä edes hengittää niihin päin, jotta mikään kukka tai oksa ei irtoa 😀

  1. Kivoja vinkkejä! Mä yleensä menen siitä mistä aita on matalin eli kimppu kaupasta kotiin ja uuden imupinnan kautta veteen, mutta joskus täytyy kokeilla uuttakin 🙂

    1. Ei täälläkään kimppuja tuunailla joka viikko. Kyllä se on se oman kylän Alepasta ostettu ruusukimppu, (pahoittelut Alepan viereiselle Westendin Kukalle 😉 ) jonka heitän veteen sellaisenaan 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *