Täydellisen Emännän Salaisuus

Taydellisen Emannan Salaisuus_Westend Mum

Kirjoitin äsken vinkkejä vieraan kesäviemiseksi. Nyt mietitään asiaa emännän ja isännän kannalta.

Millainen on hyvä emäntä tai isäntä? Monille tulee heti mieleen sanat vieraanvarainen ja huomioon ottava. Miten ne sanat saa käännettyä joukosta eroaviksi ja upeita muistoja jättäviksi käytännönteoiksi, jotka ilahduttavat vieraita?

Odotit varmaan listaa siitä, kuinka kesäkoti tulisi siivota puhtipuhtaaksi ja täyttää jääkaappi allergiat huomioivalla ruoalla ja juomalla? Ne ovat toki tärkeitä asioita, mutta…

Ennen kuin vieraasi saapuvat, mieti hetki heitä ja heidän elämäänsä – älä omaasi. Unohda se mökkisi, sen siisteys ja sinun maineesi emäntänä. Mieti ennemmin mitä vieraasi mahtavat toivoa tältä vierailulta, mikä tekisi heidät iloiseksi?

Esimerkkejä: Kylään on tulossa yksinäinen vanhempi henkilö, jonka olet kuullut usein kertovan elämän olevan liian hiljainen ja jopa tylsä. Tällainen vieras ilahtuisi lasten kanssa touhottamisesta, heidän puuhiensa seuraamisesta ja yhteisistä pelihetkistä. Jos taas vieras on ammatiltaan opettaja tai lastenhoitaja, joka kertoo olevansa aina väsynyt hektisen ja äänekkään työpäivän päätteeksi, kaipaa hän todennäköisesti rauhallisuutta, aikuisten keskusteluja ja drinkin.

Eli retkeilyä ja vuorikiipeilyä harrastava ihminen haluaa nyt mökkivierailultaan hiljaisuutta ja passiivista olemista? Normaalisti luksuslomista ja upeista spa-kohteista nauttiva haluaa nyt kokemuksen alkeellisesta mökkielämästä? Eieieieiei – ei se kuitenkaan ihan niin mene. Mieti mistä he pitävät, älä mistä itse pidät mökkeilyssä.

Retkeilijälle tarjoaisin mahdollisuuden nukkua teltassa mökin pihalla, tehdä yhdessä ruokaa ulkonuotiolla tai trangialla ja veisin hänet käymään mökin lähellä olevalla kiipeilyradalla. Jos esimerkiksi olisin nähnyt hänen kodissaan olevan paljon pelikortteja, ehdottaisin pelaamista ilta-aktiviteetiksi. Luksuksesta nauttivan sängyn petaisin muhkeaksi, asettaisin siihen päälle korillisen mökkisaunaankin sopivia spa-tuotteita, tarjoaisin pehmeän pyyhkeen sekä kylpytakin ja laittaisin maljakkoon hänen lempikukkiaan. Ruoaksi suunnittelisin perinteisen perusmakkaran sijaan vähän vaativamman menun. Laittaisin myös muutaman roskaromaanin yöpöydälle, jos olisin joskus nähnyt hänen niitä lukevan.

Hyvän emännöinnin salaisuus on niin yksinkertainen, ettei sitä tule aina ajatelleeksi, panikoidessaan oman maineensa puolesta:
Selvitä mistä vieraasi pitävät, mitä tekevät vapaa-ajallaan, sekä mihin he rahansa käyttävät – ja tarjoa niitä lisää.

Millainen emäntä sinä olet ja mitkä asiat sinä koet tärkeiksi?

 

The Secret of a Perfect Hostess

I recently wrote about the hostess gifts. Now is the time to think the summer visits from the hostess side.

So what makes a perfect hostess? Many of us think words like hospitable and accommodating. How can we make those words into actions, which create great memories to our guests?

I guess you think that I am going to write about how you should clean the summerhouse and fill the fridge with food and drinks? Those are important aspects also, but there is more to being a perfect hostess.

Start by thinking what the guests are like. Do not think about you, your summerhouse and your reputation as a hostess. Think only what would the guests like and what would make them happy.

For example: If the guest is an old lady who has complained you that she is so lonely and her life is too quiet, offer her a company and take the children with you! She would like to play games with all of you and I bet she enjoy all the laughter and life sounds. In the other hand if the guest is a teacher or a nanny and you know that she is always so stressed out after the loud day of work, offer her some peace and quiet. She would appreciate adult time and maybe a drink on her hand.

So if the guest were a mountain climbing lover she or he would like to have quiet cabinet life? If the guest is a luxury lover, she or he is expecting primitive cabin experience? Nonononono – it does not go like that. Do not think what you would expect of a summerhouse visit but think more about the taste of your guest.

If my guest is the mountain climbing dude, I would offer the opportunity to camp outside the summerhouse and we would make food at the outdoor fire or with a trangia. If I would have visited his or her’s house, and saw many card packs there, I would propose a card game at the evening. For the luxury lover I would make a puffy and clean bed, with a basket of summer cottage suited spa products, a soft towel and bathrobe and guests favourite flowers in the vase. What comes to the menu I would offer her a little bit better food than the normal summer cottage style grilled sausage. If I would know that she or he likes to read some kind of novels, I would place few of them at the nightstand.

The secret of being a perfect hostess is so simple that we do not even see it from panicking about our own reputation:
Find out what the person is interested in, what she or he is doing on their free time and on what they spends their money – and get them more of that.

What kind of hostess are you and what things are important to you?

Saatat pitää myös

8 kommenttia

 1. Our get togethers are fairly simple, like bbq’s or board game nights. I usually just make sure there’s some kind of food and drink. I need to up my game.

  1. There is no need to stress out about this. Sometimes less is more ☺ And obviously the hostess should have fun also. If she is too stressed out the guests will see that.

 2. Great tip! It’s so important to consider other people’s point of view when hostessing or making plans for out of towners. Whenever people visit my city, I try to think about what they would like and maybe not have access to otherwise.

  1. I do appreciate when someone has taken the time and thought what they would show me about their hometown. The best thing is to visit the places where you have friends – then you are able to see more than just the regular tourist actions 🙂

 3. We are a pretty open door. People know they are welcome in our home whenever and we will do whatever we can to make them more comfortable. We don’t worry about the little things because it always works out!

  1. That is the point, you are also making whatever you can to make guests more comfortable. That is nice thing to do 🙂

 4. Hello! Ӏ’ve been following your blog for a long time now and finally got the bravery to
  gо ahead and give you a sһout out from Humble Texаs!

  Just wanted to say keep up the good work!

  1. Thank you! So nice to have visitors from other countries! Did you notice that I have now opened the English version from my site? Same address, but /en to the end. Hope you like it!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *