When there is More than meets the Eye

When there is More than meets the Eye_Westend Mum

Heston Blumenthal on (molekyyli)gastronomian huippu. Tykkään katsella hänen televisiosarjojaan, joissa resepteissä mennään astetta pidemmälle. Olen kokeillut hänen perunamuusiaan muutaman kerran – on muuten hyvää, joskin sen verran työlästä (ja rasvaista), ettei se ole arjen ruoka.

Näin kerran Hestonin tekevän tiramisen ruukkuun. Muistaakseni hänen käyttämä tekniikkaansa oli juurikin tuota molekyyligastronomiaa tai ainakin resepti oli äärimmäisen monivaiheinen. Mieleen siitä jäi kuitenkin se, kuinka ihmiset yllättyivät, kun ruukkukasvi olikin syötävää. Päätin kokeilla samaa kikkaa, joskin täysin yksinkertaisella reseptillä.

Ostin ihan perinteisen kukkaruukun, jonka jynssäsin puhtaaksi. Valmistin tiramisun perinteisen ohjeen mukaisesti. Ainoa kikkailuni oli päällä oleva ”multa”.

Laitoin 100 g sokeria kattilaan ja kaadoin sekaan 2 rkl kylmää vettä. Laitoin levyn kuumalle ja vain annoin olla, kunnes sokeri kupli ja keskiosan ollessa vielä vaalea, reunoille nousi kultaisen tummia huippuja. Sen jälkeen otin pannun pois levyltä ja sekoitin 75 g pieneksi paloiteltua taloussuklaata mukaan. Sitten vaan hurja vispaaminen, kunnes massa on muuttunut multamaiseksi. Multa kannattaa kaataa leivinpaperin päälle hetkeksi jäähtymään, ennen kuin sen ripottelee paikoilleen.

Ruukkuun ”istutin” vielä minttua päälle sekä muutaman ruusun (lyhyellä varrella, ei koskenut ruokaan) ja asetin tarjoilupöydälle. Vaikka vieraat ehkä ihmettelivät yrttejä tarjoilupöydän koristeena, ei heille tullut mieleenkään, että kyseessä oli jälkiruoka. Pientä ihastusta oli ilmassa heidän tämän huomattuaan, joten kannattaa kokeilla!

Tykkäätkö tehdä tällaisia eri asioita esittäviä ruokia, vai pysytteletkö tavallisissa resepteissä? Laita muuten vinkkejä, jos on jotain vinkkejä vastaavista resepteistä!

 

 

Heston Blumenthal is a big name when comes to the (molecule) gastronomic. I like to watch his television series, where he takes the recipes one step further. I have tried his perfect mash recipe few times and I have to say that it is great – very heavy and laborious – but great.

I once saw how he made tiramisu to the pot. If I remember correctly he used the technique of molecule gastronomic. At least the recipe had many steps on it. I remembered how the guests were so amazed when they realized that the pot was for eating and I decided to try to do the same with easier recipe.

I bought a normal flowerpot, which I cleaned carefully. Then I made the tiramisu, using a normal recipe. The only trickery I made was the soil, which was on the pot.

I put 100 g sugar to the pan with 2 tablespoons of cold water. I let it boil until the middle was clear but the edges had a little bit golden tops. Then I removed the pan quickly and whisked in 75 g of dark chocolate pieces. I just whisked until it turned into soil. Then I pour the soil into the non-stick paper and let it cool for a bit.

Finally I put the mint on the top of the pot as well as few roses (short stems so that they did not touch the food) and placed it into the buffet table. Although the guests probably wondered about the herds as a table decorator, they did not have a clue that the pot was for eating. There were small admirations in the air when they noticed it was edible, so you should try this!

Do you have these kinds of recipes? Please share them with us!

Saatat pitää myös

8 kommenttia

  1. Heston on kyllä mieletön. Seuraan Australian Master Chefiä ja Heston vierailee monissa jaksoissa. Ihan uskomattomia ruokia, joista mitään en ole voinut kuvitellakaan tekeväni 🙂
    Tämä tiramisu on myös todella hauska ja erilainen jälkiruoka. Voin kuvitella ruokailijoiden ilmeet 🙂

    1. Minäkin seuraan sitä sarjaa ja imen kaikkia ideoita 😀 Samoin olen katsonut Hestonin omaa sarjaa, joka käsittääkseni menee tälläkin hetkellä uusintoina. Osa jutuista menee tietysti ohi kovaa ja korkealta, mutta osa on myös ihan kotikokin toteutettavissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *