Kantarellikastike ja Filee Wellington

Kantarellikastike ja Filee Wellington_Westend Mum

Tämä kantarellikastike on taivaallista. Joillekin kantarellifanaatikoille ohje saattaa olla jo entuudestaan tuttu, muille sienisuille varmasti innostava uusi tuttavuus.

Resepti on siis anopilta opittu, joka ihan omin pienin kätösin ensin sienestää mökkinsä pihamaalta kasan kantarelleja. Minä skippaan tämän kohdan ja ostan omani torilta, valmiiksi puhdistettuina mielellään… Paloittelen kantarellit ja sipulin (varren myös, mutta sen lisään pannulle vasta myöhemmin) ja kuullotan niitä voin ja öljyn seoksessa. Kun sienet ja sipuli ovat vähän pehmenneet, lisään sekaan myös sipulin varret. Sen jälkeen lisään mukaan hiukan jauhoja suurusteeksi, jotka sekoittelen kiinni sienten ja sipulien pintaan. Kaadan päälle ruokakermaa ja hiukan vettä ja maustan suolalla ja valkopippurilla. Keittelen kastiketta pienellä lämmöllä vielä hetken aikaa.

Ihan parasta on kantarellikastike ja uudet perunat. Nam…

Sitten itse lihaan…

Katsoin aikoinaan aina Gordon Ramseyn Kauhukeittiötä, jossa joka kaudella yksi vaikeimmista testeistä oli Filee Wellingtonin tekeminen. Ramsey karjui pää punaisina, kun kilpailijat mokasivat kypsyyden kerta toisensa jälkeen. Mietin aina, onko se oikeasti noin vaikeaa, etteivät kilpailussa mukana olevat (ammatti)kokitkaan osaa sitä tehdä.

Nytpä lopetin miettimisen ja päätin testata itse. Otin ison paketillisen voitaikinaa sulamaan. Samaan aikaan ruskistin jo noin tunnin huoneenlämmössä seisseen sisäfileen joka puolelta (myös päistä), reilun minuutin / puoli. Maustoin sen suolalla ja pippurilla ja jätin jäähtymään.

Täytteen valmistin käyttämällä kantarelleja, koska halusin suosia kauden (harvinaista) herkkua. Pilkoin kantarellit ja hienonsin sipulit, jonka jälkeen kuullotin niitä voin ja öljyn yhdistelmässä. Maustoin ne suolalla, pippurilla ja timjamilla. Jätin myös täytteen jäähtymään.

Asetin Swartswaldin kinkkuja limittäin tuorekelmun päälle. Niiden päälle laitoin jäähtynyttä täytettä ja sen päälle jäähtyneen fileen. Lihan päälle lusikoin vielä loput täytteet, jonka jälkeen käänsin kinkut koko komeuden päälle, tehden siitä mahdollisimman tiukan paketin.

Kaulitsin voitaikinan sopivan kokoiseksi ja asetin lihan sen päälle. Voitelin kaikki kohdat taikinasta munalla ja sitten käänsin pitkät sivut lihan päälle, sulkien sen. Käänsin lihan niin, että saumapuoli oli alaspäin. Sivut taitoin ja koristelin haarukalla. Sen jälkeen vielä voitelin koko köntin ja laitoin sen reiluksi 10 minuutiksi jääkaappiin.

Paistoin Wellingtonia noin 30 minuuttia 200 asteessa. Siinä vaiheessa, kun sisälämpötila näytti 55 astetta, otin Wellingtonin pois uunista ja jätin sen vetäytymään reiluksi 10 minuutiksi.

Kauhukeittiössä kuvataan aina, kuinka kilpailijat kädet täristen ja hiki valuen leikkaavat varovasti ensimmäisen palan, peläten näkevänsä yli- tai alikypsän fileen. No minä en hikoillut, mutta olihan se kieltämättä vähän jännää! Kukaan ei minulle karjuisi pieleen menneestä suorituksesta, mutta kyllähän se harmittaisi. Onneksi (jee!) filee oli juuri oikeanlaista. Ramseyn mielestä pohja olisi ehkä liian vettynyt, mutta ihan hyvä se oli kotioloihin. Tein pienen voitontanssin ja vaatimattomana ihmisenä kävin hakemassa miehen kehumaan suoritustani.

Makukin oli muuten kohdillaan!

Niin, vielä vastaus mietteisiini siitä, onko Filee Wellingtonin tekeminen oikeasti niin vaikeaa on EI – jos käyttää lämpömittaria. Ilman sitä homma olisi takuulla mennyt päin puuta. Ymmärrän siis hyvin Kauhukeittiön kilpailijoita, jotka käsittääkseni eivät saa käyttää ”amatöörien välineitä”, vaan joutuvat keksimään oikean paistoajan omin keinoin.

Onko tämä ruokalaji mieleesi – meinaatko kokeilla? Entä pidätkö sienistä, tai peräti sienestämisestä?

Saatat pitää myös

2 kommenttia

  1. Beef wellington on omaan makuuni hieman tuhtia, mutta kanttarellikastike houkuttelee testaamaan 🙂 Minäkään en sienestä, mutta torilta saa onneksi :)Nam!

    1. Minä olen ihan hurahtanut kantarelleihin, jopa säilöin niitä tänä vuonna! Talvella sitten herkutellaan taas.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *