Gluteeniton Kantarellipiirakka

Gluteeniton Kantarellipiirakka_Westend Mum

Kantarellipiirakka kuuluu joka syksyyn, niin hyvää se on. Tällä kertaa tein sen gluteenittomana versiona. En ollut ennen käyttänyt gluteenittomia jauhoja piiraassa, ja pohjaa tehdessä sen tekstuuri vähän epäilytti. Mietin mahtaako se oikeasti onnistua. Lopputuloksena pohja oli reunoilla oikeastaan todella hyvä, napakka ja rapea. Pitkästä paistoajasta huolimatta pohja oli keskeltä jotenkin haperoinen ja mureneva. Hyvää kuitenkin oli, joten se kai pääasia!

Valmistin ensin pohjan nyppimällä 110 g voita ja 2 dl gluteenitonta jauhoa yhteen. Lisäsin sekaan suolaa ja reilun kourallisen juustoraastetta. Ohjetta noudattaen laitoin mukaan pari ruokalusikallista vettä, joskaan en ymmärtänyt miksi, sillä taikina oli todella tahmeaa jo valmiiksi. Taputtelin aika tahmaisen taikinan jauhoja apuna käyttäen (25 vetoiseen) vuokaan ja laitoin odottamaan jääkaappiin. (Jälkikäteen mietin, olisiko pohja kaivannut esipaistoa.)

Täytteen valmistin puhdistamalla ja pilkkomalla kantarellit (noin 500 g). Sen jälkeen paistoin sieniä hienonnettujen sipulien kanssa pannulla haihduttaen suurimman osan nesteestä. Sen jälkiin laitoin mukaan voita ja maustoin suolalla ja pippurilla ja jätin jäähtymään.

Sekoitin 200 g ranskankermaa ja kolme munaa, reilun kourallisen juustoraastetta ja ruohosipulia yhteen ja kaadoin pohjan päälle. Paistoin 200 asteisessa uunissa ensin ohjeen mukaisen puolituntisen, mutta pohja näytti tuolloin vielä turhan pehmeältä. Suojasin piirakan foliolla, jotta sen pinta ei pala ja jatkoin paistamista vielä luvattoman kauan – varmaan 20 minuuttia.

Tarjosin kantarellipiirakan hiukan jäähtyneenä salaatin kanssa.

Osaatko sanoa mikä meni vikaan gluteenittoman pohjan kanssa?

Saatat pitää myös

4 kommenttia

  1. Oon suosinut gluteenittomissa piirakoissa pohjan esipaistamista, jota itsekin pohdit. Onnistuu mielestäni paremmin. Olin suunnitellut savuporopiirakan tekemistä tällä viikolla, mutta mieli alkoikin tekemään kantarellipiirakkaa… 😀

    1. Sitä tosiaan vähän mietin. Teki mieli laittaa pohja esipaistumaan uuniin, mutta ajattelin kerrankin seurata kiltisti ohjeita. Ensi kerralla kapinoin sitten 😉

      Savuporo on aivan mielettömän hyvää. Nyt se sitten meni niin, että sinä teetkin kantarelleista ja minä vaihdan viikonlopuksi suunnittelemani kesäkurpitsapiiraan savuporoon 😀

  2. Pitääkin kokeilla sienipiirakkaa. Gluteenittoman pohjan saa näppärästi myös kaupan pakestealtaasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *